16 Martie 2021 – Ziua Mondiala a Asistentei Sociale
ROMANIA
JUDETUL DAMBOVITA
Directia de Asistenta Sociala Targoviste
Adresa: str. B-dul Unirii, nr. 26, Targoviste, Dambovita
C.U.I. 4344406
Telefon: 0372764198/Fax: 0245640694
16 Martie 2021 – Ziua Mondiala a Asistentei Sociale
Debutul asistentei sociale ca profesie în România este marcat de contextul social, politic şi cultural al perioadei cuprinse între începutul anilor ’20 şi începutul celui de al doilea război mondial, cand s-a trecut la forma profesionalizată de oferire a suportului prin intermediul serviciilor sociale.
Statul şi-a asumat principalul rol în pregătirea asistenților sociali. Prima școală de asistenta sociala a fost școala Superioara de Asistenta Sociala “Principesa Ileana” din București, înființată în 1929 sub coordonarea Institutului Social Român condus de Dimitrie Gusti.
Pe perioada funcționarii sale, școala de asistentă socială româneasca a fost considerata ca fiind una de frunte în Europa şi în lume (Rădulescu, 2007). În sprijinul acestei afirmații este faptul că în 1962 este publicat unul dintre puţinele manuale de asistenţă socială din lume la acea dată: „ Prevederi sociale. Metode şi tehnici în asistenţa socială”, avându-i ca autori pe I. Matei şi H.H. Stahl.
După al doilea război mondial (1944), când guvernarea este preluată de Partidul Comunist, iar influenţele sovietice sunt din ce în ce mai pregnante, profesia de asistent social intră într-un con de umbră. Ideea de societate perfecta, şi promovarea imaginii unei false bunăstări sociale promovate de ideologia acelei perioade au făcut ca profesia de asistent social să pară inutilă, întrucât se consideră că nu mai existau probleme sociale. Pe acest fundal, în 1969, Partidul Comunist decide desființarea asistenţei sociale (Zamfir, 2002). Asistenții sociali au fost orientați spre alte domenii, iar școala de Asistenţă Socială s-a desființat. Profesia de asistent social a dispărut din nomenclatorul profesiilor şi de pe piața locurilor de muncă. Schimbările complexe care au survenit în plan social, economic, cultural şi politic după Revoluția din decembrie 1989 au creat cadrul favorabil relansării învățământului de asistenţă socială în România, şi implicit, a profesiei de asistent social. Astfel, în 1990) este înființata în cadrul Universității București specializarea de Asistenţă Socială, iar din 1991 şi în cadrul Universităților din Iași, Cluj, Timișoara. În 1991 o parte dintre facultățile de teologie înființează specializarea Teologie – Asistenţă Socială, Universitatea Valahia din Târgoviște înființeaza aceasta specializare in anul 1992.
O contribuție importantă au avut-o asistenții sociali angajați în cadrul organizațiilor neguvernamentale, care au promovat acesta profesie pe baza rezultatelor notabile obținute, dar şi asistenții sociali tineri care au rolul unui factor de presiune în crearea posturilor în serviciile de asistenţă socială şi în dezvoltarea metodologiilor specifice de lucru.. Deseori activitatea asistentului social s-a desfășurat în condiții ostile, marcate de obstacole în aplicarea practicii profesionale. Un rol important în lansarea profesiei de asistent social au avut-o organizațiile neguvernamentale internaționale, care pe lângă faptul ca au “absorbit” primele 3-4 promoții de asistenți sociali, au avut un rol central în promovarea metodologiei de lucru specifică, particularizată în funcție de domeniul de intervenție. Colaborarea dintre structurile guvernamentale şi cele private a fost una foarte bună, astfel că la momentul lansării diferitelor servicii în acest sistem, existau resurse umane şi modele de lucru viabile.
Un punct de referință în creșterea vizibilității profesiei de asistent social l-a constituit crearea în 1998 a Serviciilor Publice pentru Protecția Copilului, în care au fost angajați un număr mare de asistenți sociali, ceea ce a determinat implicit şi o dezvoltare a unor proceduri şi instrumente de lucru specifice. La fel de important este şi momentul apariției Legii nr. 705/2002 privind sistemul național de asistenţă socială, care face referire la importanţa resursei umane profesionalizate în desfășurarea activității de asistenţă socială (Rădulescu, 2007). Misiunea asistentului social constă în participarea la rezolvarea problemelor sociale comunitare, asigurarea unui nivel minim decent de viață şi creșterea calității vieții grupurilor sociale vulnerabile, în îmbunătățirea funcționării sociale a persoanelor (Buzducea, 2005). De aici necesitatea ca asistentul social să dețină anumite deprinderi specifice, dar şi cunoștințe teoretice (psihologie, sociologie, drept, etc.), dar, nu în ultima instanță, să aibă vocație. În fapt, aceasta reprezintă o condiție primordiala a practicării acestei profesii.
Direcţia de Asistenţă Socială Targoviste este instituția publică specializată în administrarea și acordarea beneficiilor de asistență socială și a serviciilor sociale, înființată în subordinea Consiliului Local al Municipiului Targoviste, inca din anul 1995, ca direcție de asistență socială, cu scopul de a asigura aplicarea politicilor sociale în domeniul protecției copilului, familiei, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilități, precum și altor persoane, grupuri sau comunități aflate în nevoie socială.
La multi ani specialistilor care lucreaza in asistenta sociala! – prof. Ilie Monica Cezarina – Viceprimar.
- Rolul si importanta asistentei sociale in aceasta perioada a fost clar, iar cuvantul care ne caracterizeaza anul acesta este SOLIDARITATE. Felicitari tuturor colegilor din cadrul Directiei de Asistenta Sociala Targoviste pentru curaj, implicare si profesionalism! Multumim Primariei Municipiului Targoviste pentru sustinere si tuturor partenerilor institutionali cu care directia lucreaza zilnic! La multi ani! – Iordache Marcela, director executiv.
- Implicarea și eforturile depuse de asistenții sociali, pentru reabilitarea și integrarea persoanelor cu dizabilități, sprijinul și consilierea, dăruirea de sine, receptivitatea manifestata zi de zi fata de persoanele care au nevoie de grija și atenție deosebita, sa fie încununate cu mult succes, prosperitate, perseverenta și multe realizări profesionale!
La mulți ani tuturor angajaților din sistemul național de asistenta sociala! – Simion Elena, coordonator Centru de zi pentru copii cu dizabilitati
- Serviciile sociale/asistenta sociala contribuie la imbunatatirea calitatii vietii oamenilor, la procesul de dezvoltare personala si, de asemenea, la prevenirea excluziunii sociale – asistentii sociali promoveaza demnitatea. In viziunea noastra, “eroul” este si trebuie sa fie intotdeauna beneficiarul de servicii sociale.
Rolul asistentei sociale, al asistentului social este sa-I ajute pe oameni sa gaseasca solutii si resurse in momentele dificile de viata si totodata sa ii indrume sa foloseasca resursele pentru a-si schimba cursul vietii in bine.
“Impreuna vom reusi!” – asistent social Comoragiu Mihaela, coordonator Centrul Rezidential Sf. Maria
- Cel mai frumos lucru este a dărui. Să dăruiești din tine, din inimă, din suflet. Să dăruiești din ceea ce ai, din ceea ce ești, din ceea ce porți în tine și chiar din ceea ce nu ai , căci ” numai dăruind vei dobândi” spunea marele Nicolae Steinhardt. Asistența sociala insemna ajutor, sprijin acordat persoanelor aflate la un moment dat in nevoie. La mulți ani, Asistența Socială! La mulți ani , asistenți sociali! – Craciunoiu Elena, coordonator Centrul de zi Arlechino
- De Ziua Mondiala a Asistentei Sociale reamintim tuturor ca asistenta sociala inseamna demnitate, devotament și umanitate fata de semenii noștri. La mulți ani tuturor asistenților sociali! – Sotingeanu Octavia. Coordonator Centrul Rezidential pentru persoane varstnice Sf. Elena
- Ziua Mondiala a Asistentei Sociale este o ocazie de recunoaștere a valorii specialiștilor în domeniul asistenței sociale care asigură rezolvarea dificultăților pe care indivizii și întreaga comunitate le întâmpină. Profesia de asistent social implica pe lângă responsabilitate și o chemare venită din interior, așa cum Dimitrie Gusti spunea: ,,cunoașterea vieții sociale, ne face a o simpatiza, ne îndeamnă a ne solidariza cu tot ce se întâmplă în cadrul ei și ne invită a ne instala in mijlocul ei pentru a o ajuta.” – Bargaoanu Cristina, coordonator Centru de zi pentru copii cu autism si Down
La multi ani in echipa! – asistent social Adrian Calin, coordonator Cantina de Ajutor Social
- La mulți ani tuturor asistenților sociali responsabili de îngrijirea și asigurarea bunăstării vârstnicilor! Cel mai frumos lucru este de a iubi și ajuta aproapele nostru! Mulțumim acestor profesioniștii ale căror cunoștințe sunt dublate de sentimente de respect, afecțiune și caritate! – asistemt social, Bidirean Cristina, coordonator Biroul de ingrijire la domiciliu
- Ziua Mondiala a Asistentei Sociale este ziua prin care trebuie sa aducem un omagiu oamenilor care au înțeles ca este mult mai ușor sa dezvoltam calități decât ca inlaturam defecte .
- La Multi Ani celor care se dedica categoriilor vulnerabile, care abordează și rezolva printr-o serie de masuri și servicii specifice problemele cu care se confrunta. Suntem cu toții alături de ei pentru a-i sprijini sa depășească problemele de sănătate, tendinta de a se izola și sentimentul ca nu mai sunt utili pentru cei din jur. Ne alaturam lor, pentru a-i determina sa înțeleagă ca obstacolele sunt lecții nu pierderi și ca renunțarea la entuziasm rideaza sufletul nu fata. La Multi Ani tuturor angajaților din sistemul național de asistenta sociala ! – Gambuta Mihaela, coordonator Clubul de Pensionari
- În această perioadă în care apropierea dintre oameni nu mai este posibilă, măcar cuvintele noastre să aducă alinare și sprijin sufletesc celor aflați în suferință. ,,Dacă îi vorbești unui om intr-o limbă pe care o înțelege, cuvintele tale vor ajunge la mintea lui. Dacă îi vorbești în propria lui limbă, cuvintele ajung la inima lui”. Nelson Mandela. La mulți ani tuturor celor ce activează în domeniul asistenței sociale. – Ene Cristian, coordonator Serviciul evidenta si plati indemnizatii
- Asistenta sociala este un domeniu esențial pentru societate, unde exista multe probleme sociale insuficient rezolvate, însă asistentul social este OMUL, speranța și echilibrul celor aflați în dificultate.
La mulți ani tuturor celor care aduc speranța! La mulți ani angajaților din sistemul de asistență socială. – Nicolae Florentina, coordonator Serviciul de Asistenta Sociala a Adultului
- Motto-ul ” EU SUNT PENTRU CA TOTI SUNTEM” reprezinta cu adevarat ASISTENTA SOCIALA care inseamna devotament, empatie, amabilitate, dorinta, implicare, colaborare, respect, umanitate. SERVICIUL ASISTENTA SOCIALA A COPILULUI SI FAMILIEI multumeste tuturor specialistilor implicati in acest proces spera ca in fiecare an sa devina mai buni, empatici, loiali, OAMENI pentru a reda speranta copiilor si familiilor acestora.- Constantin Alina, coordonator Serviciul de Asistenta Sociala si Protectia Copilului
Ca asistent social
Sunt aici sa ASCULT, nu sa fac miracole
Sunt aici sa AJUT oamenii sa DESCOPERE cum se SIMT
Nu sa alung sentimentele
Sunt aici sa AJUT oamenii sa-si IDENTIFICE OPTIUNILE
Nu sa decid pentru ei ce ar trebui sa faca
Sunt aici sa DISCUT cu oamenii ce este de facut
Nu sa fac eu in locul lor
Sunt aici sa AJUT oamenii de DESCOPERE PUNCTELE LOR TARI
Nu sa-i salvez si sa-i las vulnerabili
Sunt aici sa AJUT oamenii sa DESCOPERE ca se pot ajuta singuri
Nu sa-mi asum responsabilitati pentru ei
Sunt aici sa AJUT oamenii sa ia decizii
Nu sa-i feresc din calea deciziilor dificile.
SUNT AICI SA OFER SPRIJIN PENTRU SCHIMBARE
LA MULTI ANI NOUA! – Rizescu Ionut, coordonator Adapostul de Noapte